jag kan själv

Vi har alltid tyckt att Charlie är en matglad kille. Han har aldrig strulat vid måltider, förutom när jag försökte tvinga i honom den otäcka(!?) maten jag själv lagade innan jag testade burkmat (som han älskar!). Den senaste veckan däremot har måltiderna inte varit särskilt trevliga längre – Charlie var arg, busade, spottade ut maten, slog på skeden så att maten skvätte åt alla håll och vände undan huvudet. Det gick inte att få i honom en hel måltid längre, ibland började strulet redan efter två skedar. Däremot åt han sånt som han fick plocka själv: mackor, rån, fruktbitar och grönsaker. Vi insåg att vi behövde ändra rutinerna kring ätandet för honom.

Sagt och gjort. I fredags gjorde jag panerad torskfile i ugn, potatismos, smörkokta morötter och ärtor, och när det var dags att äta ställde vi fram en tallrik med mat framför Charlie. Han såg lite fundersam ut först, men sen började han plocka. Upp i handen och in i munnen. Fisk, kladdigt potatismos, ärtor och morotsstavar. Som han åt! Han har aldrig haft något problem med bitar i maten, så det var jag inte orolig för, men att det skulle gå så här bra trodde jag inte. Till hans middag hade vi inget förberett utan jag fick värma en burk, men ställde fram hans tallrik med grönsaker och avokadobitar och matade honom samtidigt som han plockade och det gick helt okej. Till lunchen igår rullade D små köttbullar som han kokade i tomatsås, till det serverade vi pastaskruvar och grönsaker. En hit det också! Charlie är så rolig när han äter, han smackar, säger ”mmmm” och ”mam mam” hela tiden och nu när han äter själv ser han verkligen ut att mena det! Idag blev det en repris på torsken till lunch och till middag fick han kycklingköttbullar. Allt lika gott.

Nu blir det väl till att planera lite mer när man ska iväg och sådär, men det är det värt! Det är ju väldigt enkelt att ta fram en bruk ur skåpet och värma på, men nu måste jag ju fundera ut vad han ska äta och se till så han får i sig varierat och sådär. Jag har lite brist på idéer, men har bollat lite med Tina ikväll och har tänkt skriva en matsedel för veckan för att ha lite koll. Så fort man har vanan inne så kommer det säkert gå som smort :)

20120108-213350.jpg

20120108-213402.jpg

20120108-213413.jpg

Pages:

8 kommentarer till “jag kan själv”

 1. Men kolla vad duktig han är :D Duktiga Charlie!!

  Vi tycker det är allra lättast att äta samma, för annars blir det så himla mycket lagande hit och dit.. :) Och resterna från vår middag (om det blir några..) får hon till lunch. Annars lagar vi något snabbt till lunch bara. Det går ju snabbt att göra lite potatismos eller koka lite makaroner och slänga i något protein och så lite majs eller morötter eller någon annan grönsak! Tror jag höll på att skriva ett inlägg om att ”laga barnmat med ’ingenting’ hemma”, undrar vart det tog vägen?

 2. Just det! Det här receptet passar nog er också :) Mjölkfritt och gott till hela familjen (Kims nya favoritrecept som han vill äta typ JÄMT, suck…)
  http://hejtina.blogg.se/2011/december/dagens-middag.html#comment

 3. Coquina skriver:

  Vad skoj att det går så bra med maten =) Jag har den perfekta tävlingen för lilla Charlie så kika gärna in på min matblogg och tävla =)

 4. åh ja den var så bra :D hihi ! älskar ju twilight och kan se filmerna om och om igen alltså ;)
  så duktig han är lilla Charlie, Alva kastar mest omkring maten nu och mosar allt i händerna för att känna på konsistensen, haha ! Men förhoppningsvis kanske vi kan lära henne att man ska stoppa in det i munnen, för hon verkar ju vilja äta själv :) kram !

 5. Veronica mamma till Asta skriver:

  Klart han kan själv!!! Duktiga Charlie som kan så mkt!!! <3

 6. Vad skönt, och kul! :) Edison är ju likadan, har bara gillat burkmaten men nu känns det som det kan vara dags att testa lite annat igen här också…

 7. Vad roligt! :) Och tack för tips, rullar köttbullar och koka i tomatsås ska vi testa här hemma.

  Kram till er och hoppas att Charlie snart kryar på sig!

 8. Johanna - Mamma, mode, skor skriver:

  Charlie gillar också att plocka, men jag måste lägga fram en bit i taget annars kladdar han bara och inget åker in i munnen :P

Lämna en kommentar