Charlie 8 månader

Nu är vi här, 19 december. Sen Charlie hamnade i magen har jag alltid tänkt att han kommer att vara 8 månader när han får fira sin första jul, så stoooor! Nu har ju tiden gått så fort att man inte hunnit med, men jag njuter av varje dag och i slutet av denna veckan får jag fira min första jul med mitt älskade lilla hjärta. Det har varit en häftig månad och vi förundras varje dag över framstegen han gör, vår lilla extraordinära unge. På åttamånaderskontrollen sa vår fina BVC-sköterska att det låter som att vi känt av den berömda separationsfasen ett tag och att det kan vara så att vi är på väg ut ur den. Let’s hope, för då lever hoppet om lugnare nätter inom den närmsta framtiden. Dessutom fick vi höra att han är tidig i den motoriska utvecklingen – barn som är så stora som han är (11,4 kg & 74,5 cm) brukar av naturliga skäl vara lite senare med att vilja ställa sig upp, krypa och annat fysiskt krävande, men här finns både viljan och orken och att sitta stilla är inte den här lille herrns kopp te längre. Nu går det undan!

Charlie gillar att dra mamma i håret och slita av pappa glasögonen. Han älskar andra barn och de flesta vuxna han möter. Tittut-lekar, sång, rim och ramsor går alltid hem och att gosa näsa mot näsa är mysigt. Alla tekniska prylar är roliga och sladdar och snören också. Det mesta är kul bara man får vara med eller får något spännande att hålla i.

Charlie gillar inte att bli torkad eller på- och avklädd. Att ligga på skötbordet är ingen hit och om man måste sitta när man egentligen vill stå blir man skitarg.

Charlie äter fortfarande det mesta. Vi har gått över till mer mat och mindre gröt och ersättning och vi har börjat smyga in 8månadersburkar med mer bitar även om tänderna inte riktigt kikat fram än. Vi har också börjat med mer plockmat som han kan pilla i sig själv – ärtor, majs, avokadobitar eller  kokt broccoli till exempel. Schemat ser ut typ så här:                        

4:00-5:00 En flaska välling
8:30-9:00 1 port gröt med någon frukt fruktpuré, smörgås med smör eller leverpastej, vatten
12:00 1 burk mat, fruktpuré, vatten
14:00 Mellis, tex rån med pålägg och fruktbitar, mammas smoothie på avokado och banan och annan frukt eller typ ellas kitchen om vi är iväg.
17:00 1 burk mat, lite grönsaker att plocka med, frukt, vatten
19:00 210 ml ersättning

Han dricker numera vatten i pipmugg i stället för flaska.

Charlie sover väldigt rörigt. Sömnen har varit hopplös de senaste tre månaderna – många uppvak, gråt och prat i sömnen och så där, men jag hoppas att vi är på väg ut ur en jobbig fas och att vi får vara friska ett tag framåt nu så att vi kan få bättre ordning på nätterna. Han somnar i alla fall för natten i sin säng (med sällskap av mamma eller pappa) vid 19:30, vaknar 3-10 ggr under natten, är pigg och vill leka vid 02:00-04:00, får välling och somnar om under protest och kan sova till 06:00. Han vilar fortfarande två gånger om dagen, vid 10 och vid 14-15 och då sover han 40 min-2 h per gång. Oftast ett längre pass på fm och ett kortare på em.

Charlie kan vinka och förstår vissa ord som tex lampa, pappa, puss. Resa sig mot låga saker och stå stadigt med stöd. Sätta sig från magläge och från stående mot soffan. Komma upp i krypställning från magläge. Stå länge i krypställning och tar några få krypsteg per dag. I helgen utvecklade han sin egen kryp/hasteknik och kan nu ta sig framåt.

Charlies favoritsaker: Badbaljan och allt runt den. Kapten Bläckis och alla böckerna, mobiltelefoner, burkar och tuber. Det mesta är kul, speciellt om det är lite förbjudet. Just nu julgranskulor och presentsnöre också såklart.

Charlies klädstorlek: 74-80

Charlie är glad och busig, stark, social och envis. Alldeles fantastisk!

Pages:

6 kommentarer till “Charlie 8 månader”

 1. Kul läsning! Jag gillar såna här månadsinlägg :)

  Grattis sötkillen! Kram

 2. Håller med Fia, det är verkligen så kul att läsa om dom små och vad som händer! Verkligen stora killen nu och vilken energi! Fina Charlie <3

 3. Underbara, fantastiska Charlie! Han är så duktig :) Grattis till stora killen på 8 månader!

 4. Jätte kul läsning! Finaste Charlie <3

  Förstår att det är helfestligt att dra mamma i håret ;)

 5. Emilia skriver:

  Grattis till sötaste lilla killen :)
  Kramar

 6. MANDY- Mamma till River & ägare av Bymandy.se skriver:

  Vilken tjusig tröja!!

Lämna en kommentar