Matfunderingar

Nu har jag en kluris till alla er som grejat lite med smakisar. Vi tog ju en smakis-paus över helgen för att vi kände att det blev lite för mycket med förkylningar och annat, vi hade inte riktigt koll på saker och då blir det ju aldrig bra. Gröten har vi dock fortsatt med, och den gillar han verkligen, men det går inte alltid bra när han ska äta den. Vi ser inget mönster alls, men vissa gånger bryter han ihop mitt i gröten, både när han bara får gröt och även de senaste kvällarna när vi gett vatten till. I bland funkar det att fortsätta mata när man tar honom i knät, ibland får man avbryta helt. Men det är egentligen inte det jag funderar på.

Min fundering gäller mat-smakisar. Vi har hittills gett potatis, morot och broccoli. Hittills har han slukat allt han fått och oftast blivit arg när det tar slut. Ibland har han gjort likadant som vid gröten, blivit arg mitt i, då har det funkat att ge honom ersättning och sen fortsätta med smakisen. Potatisen funkade jättebra, moroten upplevde vi att han fick lite ont i magen av och broccolin blev han lite pruttig av. Nu skulle jag gärna vilja testa katrinplommon, för att kunna ge honom i förebyggande syfte ifall magen skulle få svårt att fungera. Här kommer frågan: tror ni att det är dumt att börja med katrinplommon innan vi testat mer mat? Magen ska ju vänja sig vid maten och lära sig att funka, men eftersom han haft lite bekymmer vill jag gärna kunna hjälpa. Han älskar ju morot, och jag vill gärna testa majs, men det känns trist att undvika det bara för att det är stoppande. Jag tror ju att vi har en matglad unge som kommer att äta det mesta som serveras, men vågar man äventyra det genom att ge frukt ”redan”?

Vore såååå tacksam för synpunkter! 


Gröt, smarr smarr


Potatis, smarr smarr

Pages:

8 kommentarer till “Matfunderingar”

 1. Kör på med frukten tycker jag! Många säger att man ska vänta, men vi körde på och det funkade hur bra som helst. Hon tycker fortfarande mer om frukt än om mat, men vad gör det? Hon äter ju maten också liksom. Om ni upplever att Charlie är matglad skulle jag möta hans vilja och ge honom saker som ni tror han tycker om (typ frukt). Och sen också ”mat” också, såklart. Blanda lite.

  Katrinplommon kan ni också testa tycker jag, men bara lite. Gör ni hemma så späd med mycket vatten så den blir lite extra rinnig. Man ska ju inte ge för mycket fibrer. Minna får katrinplommon eller aprikos eller fikon, som alla ska vara lite laxerande, då och då. Några gånger i veckan i alla fall! Jag ger det nästan som vilken frukt som helst och ser det inte som någon ”mirakelmedicin” som man bara får ge ibland. Men sen är ju båda plommon och fikon riktiga bajs-frukter så man får docera lite försiktigt kanske.. :) Speciellt i början.

  Så tycker jag i alla fall :) Jag tycker du ska köra på magkänslan. Jag sket i många råd efter att ha googlat massor, läst på livsmedelsverket och försökt bilda mig en egen uppfattning. BVCs råd t.ex. ger jag inte mycket för.. Ni kommer klara det där så himla bra Sara! Och sen, lite pepp – även om ni serverar smakisar i ”fel” ordning enligt någons åsikt så kommer Charlie att växa upp till världens bästa och coolaste Charlie i alla fall! :D Han överlever!

 2. Linda skriver:

  å nej jag har förstört mina barn med fruktpure ;)

  Sorry var tvungen.. ;)

  E åt bara päronpure länge.. M äter bara fruktpure och mangopure (gröten måste vara utblandad med det för att hon ska äta)

  E vägrade allt som hette ”nyttiga grönsaker” och åt bara ”söta saker”.. fast fruktpure för barn är nada söt i jämförelse med ersättning och sånt.

  Idag äter E allt förutom färska bär. Hon slukar sin kokta broccolli majs osv osv. Fast jag förstörde henne med att ge henne det hon gillar. :D

  Tids nog börjar dom äta. Så vill du ge katrinplommon gör det.. inte så att du tänkte att han skulle leva på det ;) Mina har alltid fått så mycket dom velat av maten, en tesked hit å dit har inte varit våran grej. E käkade en rejäl portion gröt första gången..
  Så skit i alla pretto som vrålar att frukt är för sött, det är ju inget raffinerat socker
  i det. :)

  Han slutar inte äta gröt för att han får lite katrinplommon eller liknande, det är ju trots allt du som bestämmer mängden och när :)

 3. Josefine skriver:

  Frukt är gott :) testa det som efterrätt, min dotter älskar mango :)
  Brukar ge mango, äppelmos eller banan efter någon måltid av potatis, morot eller broccoli.
  MUms :)

 4. Jag tycker inte det är dumt att börja med katrinplommon nu, men kan säga det att för att Alicia ska äta middag (kött och sånt) så måste vi ha i katrinplommon, annars vägrar hon äta det. Så det kan ju bli på det viset också men.. vi började med pga. hennes mage. Det är ju bättre att börja med det om dom är hårda i magen än att dom ska ha ont! Jag tycker du ska ge han frukt, det är ju inte precis så att det är onyttigt :)

  SV: Javisst är det häftigt! :) Nämen så duktig eran pojk är :) Ja det går verkligen fort. Såhär mycket som händer nu på en gång har det inte gjort innan! Man hinner knappt med :P
  Kram!

 5. MANDY- Mamma till River! skriver:

  Vilken liten sötnos :)

 6. Josefine skriver:

  Alva får alltid katrinplommon i samband med maten, som lite efterrätt sådär ;) hihi. Vill ju inte att hon ska få kramp i magen av att maten inte kommer ut ! Men alla gör ju som dom vill, det är inte lätt det här med mat och man tänker ju inte på att viss mat är gasbildande precis som du säger ! kram

 7. Nina skriver:

  Det är nog ingen fara att ge katrinplommon, vi har gett det till Isak då och då när vi precis började med smakisar. Att han blir så där mitt i maten tror jag kan vara att hanär törstig eller mätt.. iaf här hemma..

  Ja det var härligt med lite utlandssemester! :) Ha en fin dag! Kram!

 8. Alexandra - mamma till Märta skriver:

  Alltså, Märta äter endast mandarinklyftor och mosad banan. All annan frukt har hon typ gråtit av.
  katrinplommon gillar hon dock. Det är skönt.
  Hon grät av mango.
  BVCsköterskan : Söta saker gillar de alltid, så det behöver ni inte ge först.
  Mm, tydligen. haha.

  sv. hahaha skriver du ofta om hajar och stenar?
  Undrar vad de tänker på stackrarna som verkligen ville läsa om hajar liksom. haha.

Lämna en kommentar